Spune-mi, te rog, 3 lucruri despre tine pe care nu le găsim pe LinkedIn.
Și uite așa realizez cât de puține lucruri am scris despre mine pe LinkedIn. Note to myself – update your LinkedIn profile. 🙂 Pe LinkedIn nu găsești că am ajuns în industria de training printr-o pură întâmplare. Habar n-aveam la ce companie merg la interviu în 2007. Am reținut doar Achieve și clădirea de birouri și i-am smuls un mare zâmbet domnului de la pază când l-am întrebat senină unde are biroul firma Achieve something “pentru că eu am interviu și sunt la limită cu timpul și habar n-am unde merg”. M-au angajat, mi-a plăcut, am rămas 9 ani și ceea ce părea un job flexibil în timpul facultății s-a transformat în pasiune. Pe LinkedIn nu gășiți nimic despre proiectele de producție vídeo realizate în ultimii ani, care îmi hrănesc în egală măsură creativitatea și nevoia de a rezolva probleme si care au început dintr-o joacă în lockdown. Și nici că încă am emoții cu carul înainte de fiecare workshop sau sesiune de coaching. După 12 ani. Și cred că e bine, îmi spun că este pentru că îmi pasă.
Cum se îmbină pasiunea ta pentru teatru cu dezvoltarea programelor de team building si workshopuri pentru companii?
Povestea cu teatrul a început cu voluntariatul pentru Ideo Ideis, festivalul de teatru din Alexandria. Am participat la un workshop pentru adolescenți, mi s-a părut extrem de valoros pentru mine și energia care s-a creat între participanți magică. M-am gândit împreună cu colegii mei actori cum ar fi să ducem workshop-urile astea și în organizații și mai ales în workshop-uri de echipă? Pentru că principiile improvizației se leagă foarte bine de lucrul în echipă. Improv este despre colaborare, despre ascultare, despre a-ți asuma riscuri, despre a crea împreună folosindu-ne resursele individuale, despre a renunta la ego și despre a avea inceredere. Și vorbim despre încredere, dar mai ales o trăim în acele câteva ore.
Suntem toți la curent cu impactul negativ al pandemiei asupra mentalului individual și colectiv. Dacă ar fi să schimbăm puțin perspectiva, ce simți că s-a îmbunătățit în ultima perioadă din punct de vedere al vieții la “birou” și al managementului echipelor?
E o discuție lungă despre cum s-a transformat mediul de lucru. Dacă mă uit la jumătatea plină a paharului, ce am simțit eu în ultima vreme în workshop-urile de echipă este că oamenii simt o nevoie mai mare de conectare, că sunt mai prezenți când sunt acolo, printre colegi, că alegerile sunt mai conștiente. Cred că atunci când când avem opțiuni și când alegerea ne aparține suntem mai dedicați și mai “engaged”. Cred că anii ăștia de work from anywhere ne-au demonstrat și că putem să avem încredere unii în alții chiar dacă nu împărțim un spațiu fizic, că lucrurile se întâmplă și că ar fi păcat să ștergem cu buretele toate cele învățate, pentru a ne întoarce la realitatea pe care o trăiam acum 2 ani. Și mai cred cu tărie că în ciuda faptului că lucrăm poate la fel de bine în online, avem nevoie să ne cunoaștem, să ne conectăm la nivel uman și avem nevoie de sentimentul acela de apartanență la o echipă. Magia asta se întâmplă când ne întâlnim față în față.
Dacă ar fi să ne uitam la valorile sănătoase pe care o echipă le poate avea, care este aceea fără de care o companie nu poate funcționa?
Încredere. Cea mai faină și simplă definiție a increderii am găsit-o la Brené Brown care spune că: Trust is choosing to make something important to you vulnerable to the actions of someone else. Tot ea sparge acest concept în 7 elemente tangibile care se regăsesc în acronimul BRAVING. Vă recomand să descoperiți mai multe despre asta în cartea ei Dare to Lead sau aici.
Din perspectiva ta, cum se pot construi și menține echipe puternice și motivate?
Cum sugerezi și tu din întrebare, este un proces. Cred că esențial este ca membrii echipei să își dorească să fie acolo, parte din echipă. Apoi să înțeleagă de ce echipa există, care este rolul fiecăruia dentre ei. La fel de important este crearea unui cadru sigur din punct de vedere psihologic, astfel încât fiecare să își folosească punctele tari, să învețe din greșeli, să crească, să construiască incerederea aia despre care ziceam mai sus. Și pentru fiecare etapă sunt diverse activități pe care le poți face, tu ca manager sau ca organizație. Și desigur, noi suntem aici să ajutăm în proces, dacă este nevoie de noi. 🙂
Care e primul proiect care îți vine în minte care te-a surprins plăcut și care ți-a adus rezultate peste așteptări?
Îmi vine în minte un proiect cu teatru pentru o mare companie din industria Pharma. Brief-ul era să creem niște scenete de teatru care să surpindă câteva afecțiuni pentru care farmacistii să recomande pacienților acele medicamente. Cum să transmiți un mesaj serios într-un mod cât mai jucăuș și memorabil? După o întâlnire de 3.5 ore cu clientul, vreo 2 sesiuni de brainstorming și improv și un text mai târziu, plecam în turneu prin 8 orașe din țară. Surpriza a fost că în farmacii s-au văzut rezultate palpabile și anul următor am repetat experiența. Dar cel mai mult mi-a plăcut procesul nostru de lucru în echipă și cred că asta a contribuit la rezultatele peste așteptări. Iar colegul actor care îl juca pe Matei, un tânăr cam neatent la alimentație, a devenit foarte popular printre farmacistii din România. 🙂
Știu că ai o grămadă de planuri interesante pentru următoarea perioadă – este ceva ce ai vrea să împărtășești cu cititorii noștri?
Eu cred foarte tare în colaborare, în joacă și în povești. Am 2 proiecte la care bricolez în perioada asta, când nu sunt plecată cu echipe prin cele mai frumoase locuri din România sau în sesiuni de coaching cu oameni senzaționali. Ambele au pornit din aceste nevoi personale. Împreună cu tine, Horia, gândesc un joc de echipă care să încurajeze conversațiile cu sens și să faciliteze conectarea la um nivel profund. Al doilea proiect este despre a aduce împreună o mână de oameni creativi cu valori și obiective comune care să colaboreze pentru proiecte de comunicare internă, producție vídeo, evenimente. Pentru asta avem și un domeniu www.teamstories.ro . E în lucru, nu dați enter încă. 🙂
Poți să ne recomanzi câteva cărți/podcasturi care ți-au schimbat complet modul în care abordezi viața?
Recomand toate cărțile, podcasturile și video-urile de pe Netflix și HBO MAX ale lui Brené Brown. Să îmi înțeleg emoțiile pentru mine încă este o provocare. De asemenea, sunt mare fan Adam Grant. Ultima lui carte, Think again, după ce am citit-o, am făcut-o cadou cu orice ocazie, oricui. Cum spune și titlul, te pune pe gânduri. Ascult cu mare bucurie podcast-urile The Happiness Lab cu Dr Laurie Santos, A bit of Optimism cu Simon Sinek. Acum citesc ultima carte a lui Susan Cain – Bittersweet, despre cum tristețea și dorul ne ajută. Pentru cineva care nu a prea știut să stea în preajma tristeții, sunt tare curioasă de această lectură.
Dacă ți-a placut articolul și vrei să o cunoști mai bine pe Anca, o poți contacta pe profilul ei de LinkedIn.
Ca un gând de final, dacă vrei să faci parte din comunitatea Starfish, unde trimit lună de lună un newsletter cu resurse faine pentru oameni ocupați, dar deschiși la minte, dă un join aici.