Paul este unul dintre cei mai curajoși si plini de viață oameni pe care îi cunosc. Pentru el, perioada de lockdown a însemnat amânarea unor proiecte dragi, dar și concretizarea unei colaborări cu The Entrepreneurship Academy. Află mai multe despre proiectele lui, despre ce înseamnă antreprenoriatul pentru el și care sunt acele lucruri de care oricine ar trebui să țină cont atunci când vrea să lanseze o afacere.
Spune-ne câteva lucruri despre tine pe care nu le găsim pe LinkedIn.
LinkedIn nu cred că știe chiar tot, mai ales viața personală din spatele profilului muncitoresc. 🙂 Lucrurile cu adevărat importante pentru mine sunt cele care mă centrează, îmi dau echilibru și fac ca toată treaba asta numită viață să merite experimentată din plin. Sunt un norocos pentru că mama și tata sunt în continuare pe urmele mele orice fac, am doi băieți ”duracell” și o soție superbă, prieteni puțini dar buni și sunt sănătos. Cam așa arată fundația pe care stau și pe care îmi construiesc proiectele la care lucrez.
Dacă ar fi să faci un top al provocărilor anului 2020, cum ar arăta?
Pe locul întâi cu coroniță e faptul că a trebuit să stau în jurul casei timp de două luni sau cât a durat acel lockdown combinat cu frâna totală pusă proiectelor la care lucram. Mă apucasem de meșterit rafturi, căsuțe în copac pentru copii, dar și de planuri despre ce aș putea face diferit odată ce groaznicul își mai slăbește strânsoarea.
A trebut să amân pentru 2021 câteva proiecte importante care mă scoteau din țară cu destinația Insulele Faroe și Namibia… și acum uitându-mă la ce se întâmplă în jur încep să sper că va fi vorba de 2021.
Școala online a copiilor concurează cu brio toate celelalte provocări și continuă să fie o sursă de dezorganizare, nervi și neliniște în familie dar încet, încet se așază lucrurile la locul lor; sau așa mă amăgesc singur.
Cu ce te mai ocupi? Ce mai face (și ce este) Wild Thing? Dar activitatea ta de coach în Entrepreneurship Academy?
Wild Thing continuă să creeze experiențe educaționale outdoor găzduite de sportivi și exploratori care au o poveste faină de spus și de la care avem ce învăța. Deocamdată facem treaba asta doar în țară: dormim sub cerul liber, ne strângem în grupuri mici (ca de obicei) și continuăm să le facem cunoștință celor care ne aleg cu astfel de oameni deosebiți în mediul lor natural (peșteri, deltă, munte, mare etc).
Pe lângă experiențele outdoor ne-am apucat de înregistrarea unei serii de podcast-uri în care stăm la povești cu acești oameni, având același scop, acela de a le face cunoscută povestea, exemplele și învățăturile, împărtășindu-le cu cei interesați de ele.
Am început de aproape două luni să lucrez cu The Entrepreneurship Academy unde sunt Team Coach pentru o echipă de studenți din anul I. E o Universitate privată cu licență olandeză unde studenții învață după o curiculă extrem de practică cu ce se mănâncă antreprenoriatul.
Din nou sunt foarte norocos, cred că am călcat în multe ”noroace” pe coclaurile umblate, și am ocazia să lucrez cu oameni faini, pricepuți, cu experiență mare în domeniul deja menționat – de la care am o grămadă de lucruri de învățat.
Care a fost cea mai faină experiență pe care ai reușit să o faci (în pofida situației), în 2020?
Cred că ultima experiență, cea din Deltă, unde am ieșit 3 zile cu kayak & canoe în zona Sulina. Au venit oameni foarte faini, diferiți, implicați în tot felul de proiecte personale și profesionale cu care am stat de povești sub un cer plin de stele. De mult nu am mai văzut Calea Lactee atât de frumoasă și când în ureche îți curg povești interesante și cunoști oameni lângă care ți-e mai mare dragul să stai, lucrurile se leagă.
Care a fost cea mai ‘memorabilă’ experiență din toate cele întâmplate până acum cu Wild Thing și de ce?
E foarte greu să compari experiențele Wild Thing pentru că sunt foarte diferite. Prima oară când am dormit în deșertul Sahara fix în vârf de dună, prima oară când am fost trezit de o girafă ce își lua prânzul din copacul aflat de 1m de cortul meu în Namibia, prima oară când vânturile Patagoniei mi-au oprit înaintarea, prima ieșire cu velierul lui Paul Dicu, prima oară când am intrat în Peștera Topolnița cu Cristian Lascu… e foarte greu de comparat între ele momentele astea.
Ce calități, dar și ce provocări observi la noile generații de tineri care vor să devină antreprenori?
Mie mi se pare că sunt mult mai îndrăzneți, asertivi au mai multe resurse la îndemână – cursuri de antreprenoriat, ba chiar și facultate (cum spuneam mai sus). Au acces destul de facil la oameni care au reușit în antreprenoriat și care sunt deschiși în a-i ghida pe drumul lor.
Pe de altă parte nu e ușor să îți dai seama care din ofertele de pe piață chiar sunt de calitate și care sunt doar o spoială ieftină menită să-ți toace banii sau timpul. Oportunități de business sunt în continuare multe dar oceanul nu mai e chiar albastru, dacă nu au un obiectiv clar după care să alerge și nu își fac cercetarea de piață deștept nu le va fi tocmai ușor.
Cred totuși că provocarea principală vine din percepția total greșită cum că antreprenorul muncește mai puțin, face ce vrea el și lucrurile merg oareșcum de la sine. Nici vorbă de așa ceva!
Care crezi că sunt top 3 lucruri pe care cei care vor să își deschidă un business ar trebui să își concentreze atenția – nu doar în contextul actual – ci în general?
Pentru a avea o șansă bună de succes eu zic că ar trebui să le fie foarte clar răspunsul la întrebarea de ce fac ceea ce vreau să fac?! Apoi cu cine plec la drum, ne completăm reciproc și avem aceeași înțelegere asupra DE CE-ului inițial?
Nu în ultimul rând e nevoie să fie educați sau să se educe în domeniul în care vor să deschidă o afacere, să îi pasioneze subiectul și lumea în care își vor investi energiile și resursele de tot felul.
Pe Paul îl găsești pe LinkedIn sau pe site-ul lui.